(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2023)
У статті наведено принципи та норми, які детально регулюють відносини захисту морських екосистем під час збройних конфліктів відповідно до Посібника міжнародного права Сан-Ремо.Військова діяльність на морі досягла такого масштабу, що морське середовище залишається забрудненим і впливає на зміну клімату та стійкість природного середовища. Враховуючи зазначені обставини, на рівні міжнародної спільноти застосовуються різного роду Посібники щодо дотримання державами принципів і норм міжнародного гуманітарного права, які розробляються висококваліфікованими фахівцями для тлумачення та практичного застосування збройними силами. відповідних країн і використовуються іншими країнами в силу своїх повноважень.Відповідно до приписів Керівництва Сан-Ремо сторони, які беруть участь у збройному конфлікті на морі, зобов’язані дотримуватися принципів і норм міжнародного гуманітарного права з початку застосування збройних сил, а у випадках, не передбачених цим документом або міжнародних угод, цивільні особи та комбатанти залишаються під захистом і дією принципів міжнародного права, що випливають із звичаїв, принципів гуманності та вимог суспільної свідомості.Зокрема, юридичний аналіз Посібника з міжнародного права Сан-Ремо визначено та відображає оперативні потреби та реалії, і тому часто є основою для національної практики або джерелом натхнення для правил застосування сили під час збройного конфлікту. Ці норми часто є відображенням існуючої практики і можуть бути трансформовані в норми міжнародного права. Посібник є дорадчим актом, пов’язаним з принципами і нормами міжнародного гуманітарного права.Керівництво Сан-Ремо також вводить принцип військових дій на морі. Йдеться про покладення додаткових зобов’язань на воюючих держав не тільки дотримуватися верховенства права збройних конфліктів на морі, а й враховувати права та обов’язки прибережної держави, зокрема щодо розвідки та розробки економічних ресурсів виключної економічної зони та континентального шельфу, а також захисту та збереження морського середовища.