(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
У статті доведено необхідність переосмислення однієї з догм кримінального права – поняття кримінального правопорушення. Запропоновано новий погляд на сутність і значення цього явища та його видів з відповідною аргументацією. Автори пропонують змінити кут зору на поняття кримінального правопорушення, перевівши його з публічної площини в приватну та розглядати таке правопорушення переважно як причину приватноправового конфлікту між особою, яка вчинила злочин, і протиправне діяння і потерпілий. Така пропозиція зумовлена ​​насамперед розширенням арсеналу засобів кримінально-правового реагування на вчинення кримінального правопорушення порівняно з минулим, коли покарання вважалося чи не єдиним таким засобом. Тому саме поняття кримінального правопорушення має розвиватися таким же шляхом. Такий підхід сприятиме відновленню почуття соціальної справедливості між сторонами конфлікту, економії людських, матеріальних та процесуальних ресурсів при провадженні кримінального досудового/судового провадження та, відповідно, розвантажить судову систему, залишаючи лише ті конфлікти, які не вдалося вирішити позасудовими методами. Пропонується переглянути зміст поняття кримінального правопорушення, виключивши з нього таку ознаку, як «провина», «вина» та вважаючи її факультативною ознакою цього явища. За певними критеріями проведено класифікацію кримінальних правопорушень, що має не лише теоретичне, а й практичне значення.