(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
З 2014 року Україна бореться зі збільшенням кількості кібератак, пов’язаних із триваючими конфліктами, зокрема з Російською Федерацією. У дослідженні висвітлюється еволюція стратегій кіберзахисту України, зокрема реагування на значні інциденти, такі як атака вірусу Petya 2017 року та ескалація кібербойових дій після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Дослідження містить поглиблений аналіз правових заходів та технічна інфраструктура, спрямована на захист кіберпростору України. У ньому розглядаються ключові правові рамки, прийняті для посилення кібербезпеки, роль урядових і неурядових організацій, а також технічні проблеми, з якими стикаються під час захисту критичної інфраструктури від кіберзагроз. У документі також розглядається значний внесок як українських, так і міжнародних науковців, пропонуючи комплексне розуміння багатогранної природи кіберпростору та його наслідків для національної та глобальної безпеки. Документ завершується стратегічними рекомендаціями щодо покращення стану кібербезпеки в Україні, включаючи безперервне вдосконалення систем національної безпеки, баланс між інформаційною відкритістю та обмеженнями доступу, сприяння цифровим інноваціям і підвищення громадської кібергігієни. Отримані результати підкреслюють важливість узгодженого підходу до кібербезпеки, який поєднує правові, технічні та соціальні аспекти для ефективної протидії кіберзагрозам і підтримки національної безпеки. Вирішуючи ці важливі сфери, Україна прагне утвердитися як стійкий учасник глобальної спільноти інформації та кіберпростору.