(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
У статті досліджується питання використання висновку експерта як процесуального джерела доказів прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Актуальність теми засвідчується необхідністю оновлення чинного законодавства в сфері проведення судових експертиз для якісного проведення досудового розслідування та судового розгляду, особливо через призму вимоги українського суспільства щодо очищення державного апарату від корупційних проявів. Іншим чинником є стрімкий розвиток усіх сфер суспільного життя. У випадку із судовою експертизою та отриманням за її результатом висновку експерта, розвиток суспільних відносин та техніки має негативний вплив у разі його ігнорування, однак в той же час дає великий потенціал для вдосконалення процесу доказування. Метою дослідження було розкриття актуальних проблем використання висновку експерта при доказуванні прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. За результатами досягнення мети запропоновано спосіб усунення негативних чинників шляхом внесення змін до законодавства або створення нових норм у тих питаннях, які потребують регулювання. Загалом дослідження робить вклад у вивчення використання висновку експерта при доказуванні прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Зокрема окреслює юридичну характеристику висновку експерта як джерела доказів та досліджує практику його використання при доказуванні корупційного злочину.