(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
У статті досліджено реєстрацію як засіб державного управління сферою загальної середньої освіти, акцентовано увагу на її законодавчому регулюванні та функціональному значенні. Реєстрація є інструментом забезпечення відповідності закладів освіти встановленим правовим та освітнім стандартам, підтримки законності та прозорості освітньої системи. Ключовими функціями реєстрації визначено надання правового статусу закладам загальної середньої освіти, контроль за дотриманням освітніх стандартів, забезпечення ефективного управління ресурсами, дотримання вимог до якості освітнього процесу. Дослідження висвітлює як теоретичні, так і нормативні точки зору щодо етапів реєстрації. Теоретичні підходи, підтримані вітчизняними та зарубіжними вченими, окреслюють такі етапи, як підготовчий етап, подача заявок та документів, перевірка відповідності, видача реєстраційних свідоцтв та післяреєстраційний моніторинг. На нормативному рівні українське законодавство — зокрема Закон України «Про освіту» № 2145-VIII та Закон України «Про повну загальну середню освіту» № 463-IX — визначає етапи, які включають подачу заяви, розгляд документів, акредитація, оцінка освітніх програм, прийняття рішень про реєстрацію, внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та післяреєстраційний контроль. У статті визначено прогалини в регулюванні етапів післяреєстраційного контролю та нагляду, наголошено на необхідності більш чітких правових прийомів для забезпечення послідовності та ефективності. Запропоновано рекомендації щодо посилення правової ясності та процедурної прозорості процесів реєстрації, сприяючи вдосконаленню управління та підзвітності в системі загальної середньої освіти.