(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2025)
Стаття присвячена аналізу видів загрози при вчиненні кримінальних правопорушень, пов’язаних із терористичним актом, а саме: «Терористичний акт», «Втягнення у вчинення терористичного акту», «Публічні заклики до вчинення терористичного акту», «Сприяння терористичному акту». Автор аналізує загальну кількість кримінальних правопорушень, вчинених у сфері громадської безпеки, а потім окремо розглядає склади кримінальних правопорушень, що містять ознаки загрози терористичного акту. Вивчення даного масиву кримінальних проваджень, узагальнення матеріалів та виділення ознак та окремих аспектів дають достатні підстави стверджувати, що кримінальні правопорушення проти громадської безпеки супроводжуються певними видами психічного насильства: залякуванням населення (що виражається в демонстрації та носінні вогнепальної зброї тощо); вчинення терористичних актів з метою впливу на прийняття рішень, дії чи бездіяльність органів державної влади або органів місцевого самоврядування, у тому числі з погрозою вчинення таких актів. У статті досліджено ознаки кримінальних правопорушень, пов’язаних із погрозою вчинення терористичного акту. Емпіричне дослідження проводилося з використанням статистичних даних Єдиного державного реєстру судових рішень та опитування працівників Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України щодо поняття погрози та психічного насильства. Також автор аналізує відсоток кримінальних правопорушень, пов’язаних із погрозами терористичних актів. Зроблено висновки щодо наявності додаткового обов’язкового об’єкта, а саме психічного здоров’я населення у випадках загрози терористичного акту.