(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена ​​стрімким розвитком технологій штучного інтелекту та необхідністю підвищення ефективності договірної роботи в умовах сучасної економіки та цифрової трансформації бізнесу. Використання технологій штучного інтелекту у стандартизації договорів відкриває нові можливості для підвищення ефективності юридичних процесів, мінімізації ризиків та зменшення витрат часу та ресурсів. Стандартизовані договори, створені за допомогою штучного інтелекту, сприяють забезпеченню високої якості документації та ефективності укладання угод. Метою дослідження є визначення ролі штучного інтелекту в процесі стандартизації договорів та аналіз її впливу на оптимізацію внутрішніх бізнес-процесів підприємств, а також оцінка ефективності впровадження відповідних технологічних рішень у практичну діяльність компаній. У дослідженні використовувалися такі методи наукового пізнання: формально-логічний метод та метод узагальнення, методи класифікації та групування, метод спостереження, аналітичний метод, метод порівняння та аналогії, емпіричний аналіз, моделювання, методи економіко-статистичного аналізу, контент-аналіз публікацій, звітів та документів, методи абстракції та конкретизації. У дослідженні визначено ключові переваги та ризики впровадження ШІ, включаючи необхідність навчання персоналу та забезпечення високої якості даних. У ньому підкреслюється важливість стандартизації контрактів для оптимізації юридичних процесів, що може зменшити юридичні ризики, полегшити перевірку документів та забезпечити дотримання вимог законодавства. У дослідженні досліджувалося використання штучного інтелекту для оновлення шаблонів контрактів відповідно до змін у законодавстві, що допомагає уникнути помилок та зберегти актуальність контрактів на всіх етапах їхнього життєвого циклу. Також на основі змодельованих практичних прикладів показано, як автоматизація та стандартизація контрактів на основі штучного інтелекту сприяють скороченню часу на підготовку контрактів, зменшенню навантаження на юридичний відділ та підвищенню ефективності бізнес-процесів. Крім того, пропонуються комплексні заходи щодо вдосконалення процесу стандартизації контрактів. Визначено важливість створення державних стандартів контрактів поряд із рішеннями приватного сектору.