(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2025)
У статті розкриваються загальнотеоретичні та практичні питання ролі прокурора у кримінальній медіації. Автор описує науково-правові підходи до визначення поняття «медіація». На основі аналізу чинного законодавства автор розкриває аспекти участі прокурора у практиці відновного правосуддя та його роль в укладанні угод між сторонами. Незважаючи на чинне законодавство, автор відзначає низку правових колізій та практичних проблем щодо ролі прокурора у кримінальній медіації. Зокрема, автор наголошує на конфлікті між конфіденційністю та суспільними інтересами, а також на проблемі визначення добровільності сторін. Крім того, автор відзначає практичні перешкоди для впровадження кримінальної медіації, які випливають з культурних особливостей та недостатньої інформації. Новизна статті полягає у комплексних рекомендаціях, наданих автором для вирішення виявлених проблем, зокрема, конкретних законодавчих змін до Кримінально-процесуального кодексу України. Автор також наголошує на необхідності впровадження освітніх програм та практик для інформування громадськості про переваги медіації. Загальні комплексні рекомендації формують цілісну концепцію підвищення ефективності ролі прокурора у вітчизняній практиці відновного правосуддя.