(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2025)
Це дослідження розглядає правовий захист споживачів, які купують квартири через схеми передпроектного продажу з використанням неофіційних договорів купівлі-продажу (ДКУП). Хоча забудовник вважає цю практику ефективною, вона ставить споживачів у вразливе становище через відсутність формального правового захисту та без участі нотаріуса. Це дослідження використовує нормативно-правовий підхід для вивчення відсутності чітких санкцій у статті 43 Закону № 20/2011 про квартири, що часто використовується забудовниками для уникнення зобов’язань. Результати дослідження показують дисбаланс у структурі правової влади між споживачами та забудовниками, що посилюється слабким наглядом та правовими прогалинами. ДКУП, які повинні бути укладені перед нотаріусом, часто використовуються як неофіційний договір, який не забезпечує ефективного захисту споживачів. Це дослідження робить висновок про необхідність термінової регуляторної реформи, щоб вимагати нотаріального посвідчення ДКУП та уточнити адміністративні та цивільні санкції за порушення. Новизна цього дослідження полягає в зосередженні уваги на дисбалансі правової влади в операціях з ДКУП та пропозиції нормативних норм, що забезпечують договірну справедливість для споживачів.