(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2025)
Ця стаття присвячена комплексному аналізу механізму забезпечення прав людини в контексті сучасних процесів державотворення. Розглянуто основні теоретичні та правові підходи до розуміння змісту та призначення цього механізму, а також визначено ключові виклики, з якими стикається держава в процесі утвердження демократичних принципів та розвитку ефективних правових інститутів. Обґрунтовано, що механізм забезпечення прав і свобод людини і громадянина являє собою багатокомпонентну систему, яка інтегрує правові, організаційні, економічні та інституційні засоби, спрямовані на ефективну реалізацію, захист та відновлення порушених прав. У статті стверджується, що право на захист реалізується через систему різноманітних механізмів, які забезпечують не лише формальне закріплення прав, а й їх практичну реалізацію, охорону та захист. У структурі цього механізму пропонується розрізняти статичну складову, яка охоплює нормативно-правові гарантії, коло залучених суб’єктів та форми юридичної відповідальності, та динамічну складову, яка відображає процесуальний аспект реалізації, охорони та захисту прав через діяльність уповноважених інституцій. Особливу увагу приділено впливу трансформаційних процесів у державі на ефективність механізму захисту прав людини та обґрунтовано необхідність його модернізації відповідно до міжнародних та європейських стандартів. Проаналізовано особливості реалізації прав і свобод в умовах воєнного стану, демографічних змін, економічної нестабільності та глобальних соціальних викликів. Наголошено, що захист прав людини в таких умовах вимагає комплексного підходу, що поєднує правові, адміністративні та соціально-економічні інструменти. Висвітлено багатовимірний характер процесу державотворення, який охоплює правові, політичні, економічні, ідеологічні, безпекові, фінансові та культурно-ціннісні чинники. Результати дослідження мають практичне значення та можуть бути використані для подальшого вдосконалення механізму забезпечення прав людини в контексті сучасного державотворення.