(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2025)
У статті представлено комплексне теоретико-правове дослідження підходів до визначення функціонального призначення Національної поліції України в контексті забезпечення прав і свобод людини, що вимагає переосмислення місця та ролі органів поліції в сучасній публічно-правовій системі. Аргументується, що чинні нормативно-правові підходи до визначення функцій поліції залишаються фрагментарними та недостатньо узгодженими з європейськими стандартами прав людини, що призводить до розмитих меж державного втручання, нерівномірного застосування превентивних та реагуючих заходів, а також системних конфліктів у практиці забезпечення прав і свобод людини. Аргументується, що одним із ключових факторів, що стоять за цими проблемами, є відсутність комплексної доктрини поліцейської діяльності, яка б інтегрувала правові, адміністративні, соціальні та етичні складові діяльності правоохоронних органів. Особлива увага приділяється розкриттю теоретичних підходів до визначення функціонального призначення поліції, зокрема концепції людиноцентричної моделі поліцейської служби, яка зосереджена на верховенстві права, першості прав людини та відповідальності держави перед особистістю. У статті аналізуються прогалини в нормативному регулюванні, що впливають на виконання державою позитивних зобов’язань щодо захисту життя, свободи та гідності громадян, а також розглядається питання взаємодії поліції з громадськістю, засобами масової інформації та іншими органами державної влади. У статті наголошується, що недостатня структурованість функціональних повноважень поліції негативно впливає на ефективність управлінських рішень, знижує прозорість та підзвітність діяльності поліції, викликає недовіру громадськості до цієї інституції. Результати дослідження обґрунтовують необхідність розробки та законодавчого закріплення узгодженої концепції функціонального призначення Національної поліції, яка б визначала чіткі межі її повноважень, прозорі механізми підзвітності та адекватні інструменти забезпечення прав і свобод людини відповідно до стандартів ЄСПЛ. Запропоновано комплекс науково обґрунтованих заходів, спрямованих на вдосконалення нормативно-правової бази, формування нової парадигми поліцейської служби та забезпечення сталого розвитку підходів до діяльності поліції в демократичній правовій державі.