(untitled) (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2023)
У статті розглядаються особливості лізингових операцій в Азербайджанській Республіці. Основна увага приділяється нормативно-правовим аспектам регулювання лізингових операцій. Зроблено спробу виявити існуючі недоліки, проаналізувати їх і на цій основі сформулювати пропозиції щодо їх усунення. У роботі використані нормативно-правові документи Азербайджанської Республіки та інших держав. У результаті дослідження виявлено особливості регулювання лізингових операцій, визначено перспективи розвитку цього напряму в Азербайджані.Крім того, в статті розглядається історія впровадження договору лізингу в азербайджанське законодавство, а також деякі практичні аспекти його становлення. Проведено порівняльний аналіз чинного законодавства з попереднім, що регулює порядок укладення та виконання цього договору і розглядає його як особливий вид послуг. У статті також зазначається, що на практиці робилися помилкові спроби підігнати лізинг під кредитний договір, що не відповідає його правовій природі. У цьому питанні аналізується відповідна постанова Конституційного Суду Азербайджанської Республіки. У статті класифікуються форми договору лізингу та розкривається його зміст з посиланням на законодавство, юридичну літературу, а також судову практику.У найближчі кілька років на ринку лізингу слід очікувати значного відновлювального зростання. У статті розглядаються основні недоліки законодавства, що регулює відносини у сфері лізингових відносин, та надаються пропозиції щодо їх усунення. Актуальність статті полягає в тому, що в найближчі роки ринок лізингу слід очікувати на значне відновлювальне зростання, для чого лізинговим компаніям та їх клієнтам необхідна державна підтримка не тільки в субсидуванні, а й в удосконаленні законодавчої бази.