ГОМОЦЕНТРИЧНИЙ ПІДХІД ТА МІГРАЦІЯ: ВИКЛИКИ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2023)
За понад сто років (1914-2022) громадянство, паспортизація, міграція та свобода пересування осіб набули нових відтінків у контексті транснаціонального конституціоналізму. Поширення COVID-19 у світі вимагає геополітичного, правового та стратегічного переосмислення паспорта як стандартизованого письмового (машинного) візуального персоналізованого антропометричного підтвердження громадянства. Метою статті є спроба окреслити об’єктивацію людиноцентризму та міграції в контексті сучасного транснаціонального конституціоналізму. Комплексне розкриття сучасних викликів міграції з урахуванням аргументації її людиновимірності та універсальності є першочерговим завданням даної статті. Відповідні аналітичні та статистичні експертні звіти та прогнози дають чітке ставлення до подальшої модернізації концепції громадянства та людиноцентризму міграції. Спектр застосованих методів дослідження — від аналізу до порівняльно-статистичного. Пандемія COVID-19 дала поштовх до трансформації поняття свободи пересування людини та вільного вибору місця проживання в Європейському Союзі. Запровадження обов’язкового використання сертифікатів про вакцинацію збільшило свободу пересування осіб, алене гарантував безпеку персональних даних, невтручання в приватне життя, заборону контакту та індивідуального відстеження. Наявність паспорта як підтвердження громадянства пред’явника та візи (у разі необхідності) вже недостатня для здійснення свободи пересування. Міграційні ризики та оголошення воєнного стану в Україні у 2022 році спричинили повне переосмислення фундаментальнихпринципи конституціоналізму в контексті забезпечення верховенства права та демократії.