ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОБОРОННИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНІ Article Sidebar (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2023)
У статті досліджено проблемні питання функціонування оборонного замовлення та їх вплив на обороноздатність держави.Розглянуто питання вдосконалення чинних норм Закону України «Про оборонні закупівлі». Наголошено, що в умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України необхідне оперативне коригування державної політики у сфері забезпечення Збройних Сил України та інших складових сил безпеки і оборони.залежить від якості чинного законодавства України.У вітчизняній науці та практиці питання оборонного замовлення є новим та недостатньо дослідженим, оскільки відповідний законодавчий акт, що регулює зазначену сферу, – Закон України «Про оборонне замовлення» – де-юре набрав чинності лише 1 січня 2021 року, а де-факто – частково почали застосовувати з 1 січня 2022 року, оскільки з початком повномасштабного вторгнення.Російської Федерації на території України процедури закупівель, передбачені зазначеним нормативно-правовим документом, не застосовувалися.Неадекватне та/або неякісне законодавство у сфері оборонних закупівель призводить до зниження ефективності виконання сектором безпеки і оборони своїх функціональних обов’язків, а отже, знижує рівень обороноздатності держави. Повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України потребує оперативного коригування державної політики у сфері матеріально-технічного забезпечення Міністерства оборони України, Збройних Сил України, сил територіальної оборони в їх складі,Служби безпеки України, інших суб’єктів сектору безпеки і оборони, впровадження нестандартних підходів до впровадження новітніх технологій з метою підвищення спроможності цих структур. У зв'язку з цим законодавство у цій сфері має бути бездоганним і відповідати сучасним вимогам.