СТАН НАУКОВОЇ РОЗРОБЛЕНОСТІ ПРОБЛЕМИ ЗЛОВИРУВАННЯ ЦИВІЛЬНИМИ ПРОЦЕСУАЛЬНИМИ ПРАВАМИ (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2023)
Стаття присвячена дослідженню етапів формування вітчизняної цивільної процесуальної думки з огляду на проблему недобросовісної процесуальної поведінки та зловживання правом. До переліку наукових проблем, розроблених у той час, можна, хоч і з певними застереженнями, включити проблему зловживання процесуальними правами, яка також знайшла певне висвітлення в численних законодавчих джерелах та матеріалах новітньої судової практики. Радянський період розвитку науки цивільного процесуального права характеризується майже повна відмова від уже накопиченого законотворчого досвіду та системних знань, спроби обґрунтувати та довести переваги нового ладу та соціалістичної справедливості, що знайшло своє конкретне відображення у цивільно-процесуальній формі реалізації прав та обов’язків. Ця теза цілком застосовна до проблеми зловживання цивільними процесуальними правами. Для сучасної України проблема зловживання цивільними процесуальними правами не тільки не втратила свого значення, а й звучить ще гостріше, ніж на попередніх етапах розвитку судової влади та позовної справи. Суттєве оновлення цивільного процесуального законодавства та розширення диспозитивних та змагальних повноважень учасника процесу актуалізує питання про межі активної та правомірної поведінки учасників процесу, відповідальність за порушення порядку вчинення цивільних процесуальних дій, можливі види зловживань. процесуальні права та контрзаходи проти них. Це особливо актуально в умовах фактично необмежених можливостей сторін судового процесу, витоки яких слід шукати в природі принципів змагальності та диспозитивності. Як наслідок, існує потенційна можливість несправедливої процесуальної поведінки. У зв’язку з цим у нас залишаються відкриті питання, які стосуються характерних ознак зловживання процесуальними правами, можливості їх поділу на групи та законодавчої регулювання залишаються відкритими.