Правові підстави визначення мінімальних вимог до статутного капіталу для товариств з обмеженою відповідальністю засновниками в Індонезії (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
Зміни в регулюванні вимог до мінімального статутного капіталу для компаній з обмеженою відповідальністю мали наслідки для корпоративного права в Індонезії. Імпліцитно, відсутність мінімального порогу капіталу як важливого багатства, яким володіє компанія, не є необхідною або терміновою вимогою для створення або діяльності товариства з обмеженою відповідальністю. Мотив уряду щодо зміни цих положень узгоджується з повноваженнями наукового рукопису законопроекту № 11 від 2020 року про створення робочих місць, метою якого є полегшення та сприяння розвитку мікро- та малих підприємств в економіці. Це дослідження буде нормативно аналізувати та тлумачити положення про мінімальні вимоги до капіталу. Він використовує законодавчий та історичний підхід для вивчення юридичної раціональності ( ratio legis ) встановлення вимог до капіталу в попередніх нормативних актах. Результати загалом свідчать про те, що законодавче співвідношення для регулювання мінімального капіталу в Індонезії залежить від економічних умов і принципу простоти ведення бізнесу. Однак існує неоднозначність у регулюванні вимог до мінімального капіталу в Законі Республіки Індонезія № 6 від 2023 року про встановлення державного регулювання замість Закону № 2 від 2022 року про створення робочих місць як Закону (далі – як Закон про створення робочих місць), який замінює Закон № 11 від 2020 року про створення робочих місць. Зокрема, фраза «рішення засновника», яка використовується для визначення розміру статутного капіталу, відрізняється від фрази в нормативному документі в Академічному рукописі Закону про створення робочих місць, яким є постанова Уряду № 29 від 2016 року про внесення змін до вимог до статутного капіталу ТОВ товариства з відповідальністю, де вживається словосполучення «засновницький договір». Закон про зайнятість не визнає існування акціонерного товариства, тому цю фразу потрібно переглянути, оскільки акціонерне товариство — це компанія, заснована на угоді.