Теоретичні та сучасні підходи до розшуку підозрюваного (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
Стаття присвячена змінам у законодавстві щодо розшуку підозрюваного, які можуть відбутися відповідно до конкретних потреб суспільства, зумовлених сучасними тенденціями та проблемами. Такі зміни можуть враховувати технічний прогрес, міжнародні стандарти, права людини та інші фактори. Обов'язковою умовою є встановлення особи розшукуваного. Саме встановлена ​​індивідуальність об'єкта розшуку є основним критерієм розмежування розшуку та обшуку (коли індивідуальність об'єкта ще не встановлена), оскільки дає змогу чітко ідентифікувати об'єкт і звузити коло розшуку. пошукова діяльність слідчого. Доведено, що розслідування – це заснована на кримінально-процесуальному, оперативно-розшуковому законодавстві та підзаконних актах комплексна система оперативно-розшукових, слідчих та інших процесуальних дій, оперативно-розшукової діяльності, яка здійснюється уповноваженими законом суб’єктами та спрямована на розшук відомих. об'єктів. У статті розглядаються як теоретичні, так і сучасні засоби розшуку підозрюваного, розглядається можливість запровадження спеціального доручення для збирання електронних доказів. Ще одним важливим нововведенням цієї інституції є визначення чітких термінів прийняття рішення про виконання європейського ордера на арешт: рішення про виконання повинно бути прийняте протягом 60 днів після затримання розшукуваного, а в окремих випадках цей термін може продовжено до 90 днів. У разі згоди затриманої особи на передачу відповідне рішення про виконання Європейського ордеру на арешт має бути прийнято протягом 10 днів після отримання згоди. Це положення Рамкового рішення однозначно сприяло покращенню термінів виконання Європейського ордеру на арешт. Крім того, законодавство Європейського Союзу встановлює терміни передачі розшукуваної особи, яка має бути здійснена якнайшвидше, визначаючи дату, узгоджену між відповідними органами. При цьому така особа має бути передана не пізніше десяти днів з дня прийняття остаточного рішення про виконання припису. Якщо передача особи стає неможливою протягом цього періоду через обставини непереборної сили, судові органи погоджують нову дату передачі особи. Проте в науковій літературі висловлювалася думка, що правове регулювання негласної діяльності при реалізації Європейського ордера на розслідування слід визнати незадовільним. Це пов’язано з тим, що в правилах, які регламентують цю діяльність, відсутні мінімальні процесуальні норми та вимоги до її проведення, а також зроблені висновки щодо розробки способів розшуку підозрюваного. На сучасному етапі, з розвитком інформаційних технологій і масовим збором даних, пошук став більш систематичним і автоматизованим процесом. Використання біометричних технологій, аналіз великих обсягів даних і співпраця між країнами відіграють ключову роль у сучасних методах пошуку.