Мінімальний Вік Кримінальної Відповідальності для Дітей-Наркокур’єрів на Основі Принципу Найкращих Інтересів Дитини (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
У цьому дослідженні розглядається найнижчий вік для притягнення до кримінальної відповідальності для дітей, залучених як кур’єри наркотиків в Індонезії, наголошуючи на підході, який підкреслює необхідність захисту найкращих інтересів дитини як першочергового питання. Відповідно до Закону № 11 від 2012 року про систему кримінальної юстиції щодо неповнолітніх (Закон SPPA), поточний мінімальний вік становить 12 років. Однак цей поріг вважається несумісним з психологічним розвитком дитини, міжнародними правовими стандартами та вимогами національного законодавства Індонезії. Метою цього дослідження є оцінка відповідності цього вікового обмеження та запропонування рекомендацій щодо прогресивних реформ політики. Використовуючи нормативно-правовий метод дослідження, це дослідження приймає законодавчий підхід, доповнений аналізом порівняльного права та теорії права. Збір даних спирається на огляд літератури, що охоплює первинні, вторинні та третинні правові джерела. Використаний аналітичний метод є описово-аналітичним, який оцінює відповідність мінімального віку відповідальності за протиправні дії через призму правової та психологічної точки зору. Висновки показують, що дітям у віці 12 років, як правило, бракує розумової, емоційної та когнітивної зрілості, щоб зрозуміти наслідки, які випливають із рішень, які вони приймають. Наприклад, Німеччина встановлює мінімальний вік у 14 років, прийнявши систему реабілітації, зосереджену на освіті та догляді, яка ефективно захищає права дітей, одночасно пом’якшуючи негативний вплив процесу кримінального правосуддя. В Індонезії система ювенальної юстиції має більш узгоджуватися з принципом найкращих інтересів дитини, як це сформульовано в Конвенції про права дитини та Законі SPPA. Дослідження робить висновок, що Індонезія повинна підвищити мінімальний вік відповідальності неповнолітніх за протиправні дії до 15 років. Очікується, що така політика сприятиме створенню більш справедливої, гуманної правової системи, яка підтримує потреби розвитку дітей. Крім того, регулярні перегляди Закону про захист прав неповнолітніх мають важливе значення для того, щоб система ювенальної юстиції відповідала мінливим суспільним умовам і сучасним науковим ідеям.