Аналіз ratio decidendi у вирішенні спорів щодо поділу майна подружжя: Наслідки для правозастосовної практики в Індонезії (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2024)
Майнові спори подружжя – це складні питання, які потребують чіткої та справедливої ​​правової бази для їх вирішення. Це дослідження має на меті проаналізувати застосування ratio resolvendi у вирішенні майнових спорів подружжя, його наслідки для юридичної практики та порівняння його застосування в різних справах. У дослідженні використовуються нормативно-правові методи з нормативним, концептуальним і філософським підходами, аналізуються відповідні судові рішення. Результати показали, що ratio resolvendi відіграє центральну роль у забезпеченні матеріальної справедливості, правової визначеності та переваг для сторін. Проте існують неузгодженості в його застосуванні, спричинені різницею в тлумаченнях суддями та соціокультурним контекстом. Цей недолік вимагає зміцнення правових прецедентів і рекомендацій щодо тлумачення для покращення послідовності та якості рішень. Це дослідження сприяє розвитку розуміння важливості ratio decindi як інструменту створення правової системи, яка є більш адаптивною та чутливою до динаміки суспільства.