МІЖНАРОДНІ ПРИВАТНОПРАВОВІ ВІДНОСИНИ ДЕРЖАВИ: СУБ'ЄКТНА ХАРАКТЕРИСТИКА (ПРАВОВІ ГОРИЗОНТИ, 2023)
У статті розглядаються теоретико-правові засади держави як суб'єкта міжнародних приватноправових відносин та її спеціальний статус. Автор досліджує імунітет держави як суб'єкта міжнародного приватного права та визначає коло відносин, у яких держава може виступати як суб'єкт міжнародного права. Основою імунітету вважається суверенітет держави. Автор аналізує основні концепції юрисдикційного імунітету держав: абсолютний імунітет та функціональний (обмежений) імунітет, їх особливості та закріплення в міжнародно-правових актах та національному законодавстві. Розглянуто співвідношення держави як суб'єкта цивільних правовідносин та юридичної особи, їх схожість та відмінності. Визначено коло відносин у сфері міжнародного цивільного права, учасником яких може бути держава.